Zoeken

Marokkaanse ex-procureur eist 2 miljoen dollar van YouTuber in Canada

13 mei 2024 - 19:00 - Marokko

©

Een Marokkaanse ex-procureur-generaal heeft een in Canada woonachtige zakenman aangeklaagd wegens smaad en bedreiging. De zakenman, Hicham Jerando, zou op zijn YouTube-kanaal valse beschuldigingen hebben geuit over de ex-procureur en hem met de dood hebben bedreigd.

Hicham Jerando, die zichzelf op sociale media presenteert als een anticorruptieactivist, beschuldigde de ex-procureur, Najim Bensami, op zijn YouTube-kanaal van het vervalsen van bewijs in de rechtszaken tegen de daders van de terroristische aanslagen in Casablanca in mei 2023. In die aanslagen werden 33 mensen gedood. Jerando zou ook een bericht van bedreiging op zijn kanaal hebben geplaatst waarin hij eiste dat Najim Bensami "terechtgesteld, opgewekt, opnieuw veroordeeld en ter dood gebracht" zou worden.

Lees ook: Marokkaanse YouTuber vier jaar cel in

Najim Bensami, die nu adviseur is van het Marokkaanse ministerie van Justitie, nam de bedreigingen serieus en stapte naar de rechter. Hij beweert dat hij na de publicatie van Jerando’s video’s een anonieme bedreiging heeft ontvangen waarin hem werd verteld dat hij "verdiende om levend begraven te worden" en dat hij en zijn familie "onthoofd" moesten worden.

Hicham Jerando verscheen op 8 maart voor de rechtbank in Montreal en pleitte onschuldig. Bensami eist 1,5 miljoen dollar voor schade aan zijn "eer, waardigheid en reputatie" en 500.000 dollar in strafvergoeding.

Lees ook: Marokkaanse minister laat YouTuber veroordelen tot 2 jaar cel

Jerando is geen onbekende in de rechtbank. In januari werd hij al schuldig bevonden aan minachting van de rechtbank omdat hij weigerde te voldoen aan een bevel van de rechtbank in Quebec om video’s in het Arabisch te verwijderen waarin hij een andere Marokkaanse rechter zonder bewijs beschuldigde van "corruptie".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team